Jak pracovat se sušenými houbami

Sušené houby se často využívají pro přípravu delikátních pokrmů asijské nebo evropské kuchyně. Nejčastěji se přidávají do polévek (například jihočeské kulajdy či bramboračky), do rizot, houbových omáček, pod dušené maso a do mnoha dalších vynikajících jídel.

 hriby-02

Kromě nezaměnitelného aroma a skvělé chuti mají houby také magickou moc – blahodárně působí na zdraví.

V současné době jsou houby dostupné z mnoha různých zdrojů, ale jejich kvalita se může značně lišit. My se výkupem a zpracováním (výhradně českých hub) zabýváme víc než 20 let. Naši specialisté s mykologickými zkouškami jsou tak zárukou stoprocentní kvality. Jakékoli stopy po nečistotách, plísních či drobných živočiších v houbách u nás nenajdete.


A teď už k samotným tipům a radám, jak na sušené houby před vařením!

Příprava sušených hub jde ruku v ruce s využitím vody. Tato nerozlučná dvojka dokáže v kuchyni vykouzlit hotový zázrak. Namočením hub vznikají dvě úžasné ingredience k vaření:

- vláčné houby
- výluh s houbovým aromatem

Aromatické sušené houby jsou často kombinovány s méně voňavými hřiby a houbami, kterým dodají charakteristickou chuť, a také umami.

Mimochodem, už jste o umami slyšeli? Jedná se o pátou chuť, kterou objevili japonští vědci a popsali ji jako “zvláštně lahodnou”. To k houbám sedí, nemyslíte?

Proč houby namáčet?

Na houbách mohou zůstávat stopy drobného písku, který může natropit pěknou neplechu. Proto je opravdu důležité houby před vařením, nebo pečením či smažením pořádně namočit a následně propláchnout, abychom nežádoucí nečistoty bezezbytku odstranili.

Není namáčení jako namáčeníhriby-04

Někdo houby namáčí do studené vody, jiný do vroucí… Ať je namáčíte tak či onak, ani jedna možnost není krokem vedle. Záleží, k jakému účelu houby, případě výluh máte v plánu využít.

Provedli jsme drobný pokus a naložili stejné množství hub do dvou misek s rozdílnou teplotou vody na 20 minut. Jak si myslíte, že to dopadlo?

1. Houby navzdory jiné teplotě vody změkly téměř stejně rychle.
2. Houby namočené v horké vodě pustily více barviva, ale ztratily na výraznosti.
3. V houbách namočených ve vodě s pokojovou teplotou zůstalo jejich aroma zachováno.

Z našeho pokusu tedy vyplývají 2 skutečnosti:

1. Pokud chcete tmavý výluh a houby s jemným aromatem, který nepřerazí chuť ostatních surovin v receptu, namočte houby do horké vody.
2. Pokud vám jde hlavně o intenzivní chuť a charakteristickou chuť hub, namočte houby do vlažné vody.


Proč houby proplachovat?

Tento krok někteří kuchaři vynechávají. My jsme jeho velkými zastánci a všemi deseti ho doporučujeme! Namočené houby v sítku propláchněte pod tekoucí vodou, odstraní se tak i poslední zbytečky nečistot. Nemusíte se bát, chuť se propláchnutím neztratí, to máme odzkoušeno.

Abyste měli jistotu, že bude i výluh bez stopových zbytků nečistot, doporučujeme přelít filtrem na kávu. Tak si alespoň můžete udělat obrázek, s jak kvalitními houbami jste pracovali. A můžete si ověřit, že je naše tvrzení pravda pravdoucí. :)