Řecké pokrmy, díky kterým se budete cítit jako na dovolené

Mnoho z nás si při slově dovolená vybaví všelijaké chutě a pokrmy, které jsme během svých cest ochutnali. Máme s nimi spojenou pohodu, klid, dobrodružství a ve většině případů i teplo a zvuk vln, které dopadají na pláž. Pojďme si společně připomenout tyto momenty, kdy se svět na chvíli zastavil a byli jsme pouze hlavou na jednom místě.

recka_kuchyne-1


Tzatzikyrecka_kuchyne-2

Začněme s nejjednodušším dipem, bez kterého se řecká kuchyně jednoduše neobejde. Spojení hutného jogurtu a svěží okurky je perfektní kombinací snad ke každému jídlu. Tak si pojďme říct, jak si je připravit. 

Co budete potřebovat: 

  • 500 g řeckého bílého jogurtu
  • 1 středně velká okurka
  • 2 stroužky česneku (můžete dát i podle chuti více)
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru 
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Okurku omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nastrouhanou okurku dejte do utěrky, posolte ji (asi 1/2 lžičky soli) a nechte asi 10 minut stát, aby pustila vodu. Poté okurku pevně vymačkejte, abyste odstranili co nejvíce vody.
  2. Oloupejte česnek a jemně ho nasekejte nebo utřete.
  3. V míse smíchejte řecký jogurt, vymačkanou okurku, utřený česnek, olivový olej a citronový džus. Dobře promíchejte.
  4. Přidejte nasekaný kopr a ochuťte solí a pepřem podle chuti. Důkladně promíchejte.
  5. Nechte tzatziki před podáváním alespoň 1 hodinu odpočívat v lednici, aby se spojily chutě.


 

Souvlakirecka_kuchyne-3

Grilované maso, které je plné chuti a ještě k tomu nebudete muset trávit hodiny v kuchyni. Tyto špízy se také hodí k letnímu  grilování. Garantujeme Vám, že jak je ochutnáte (třeba i s tzatziky), tak se budete cítit jako byste byli v Řecku.

Co budete potřebovat:

  • 500 g kuřecích prsou nebo stehen (bez kosti a kůže)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • 3 stroužky česneku, nasekaného nebo utřeného
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky mleté papriky (volitelně pro barvu a chuť)
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Dřevěné nebo kovové špízy

Postup:

  1. V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, nasekaný česnek, oregano, papriku, sůl a pepř, aby vznikla marináda.
  2. Kuřecí maso omyjte, osušte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Maso dejte do marinády, dobře promíchejte, aby bylo kousky rovnoměrně pokryté. Přikryjte a nechte marinovat v lednici alespoň 1 hodinu, ideálně déle (4 hodiny nebo přes noc pro intenzivnější chuť).
  3. Pokud používáte dřevěné špízy, namočte je do vody na alespoň 20 minut před grilováním, aby se během grilování nezapálily.
  4. Maso navlékněte na připravené špízy.
  5. Gril předehřejte na střední až vysokou teplotu. Grilujte špízy z každé strany 3-4 minuty, nebo dokud maso není dobře propečené a zlatohnědé.

 

Spanakopitarecka_kuchyne-4

Pokrmy z listového těsta patří k Řecku asi stejně jako tzatziky nebo gyros. Většina z nás zná baklavu, ale pojďme si představit i slaný pokrm z listového těsta. Nejlepší na tom je, že nemusíte čekat, až Spanakopita vychladne. Podává se i za tepla. 

Co budete potřebovat:

  • 500 g listového těsta (můžete použít i hotové, mražené)
  • 500 g čerstvého špenátu (nebo mraženého, rozmrazeného a důkladně vymačkaného)
  • 200 g feta sýra, rozdrobeného
  • 1 střední cibule, nakrájená na jemno
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
  • 1/4 šálku čerstvého kopru, nasekaného
  • 3 velká vejce, lehce rozšlehaná
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 čajová lžička muškátového oříšku
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • Rozpuštěné máslo nebo další olivový olej pro potírání těsta

Postup:

  1. Příprava náplně:
    • Pokud používáte čerstvý špenát, omyjte ho a v osolené vodě ho povařte do změknutí, pak okapejte a důkladně vymačkejte veškerou vodu. Nakrájejte na menší kousky.
    • Na pánvi na 1 lžíci olivového oleje zpěňte nakrájenou cibuli a jarní cibulku, dokud nezměkne.
    • Do mísy dejte špenát, cibuli, kopr, feta sýr, vejce, muškátový oříšek a promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

  2. Příprava těsta:
    • Rozehřejte troubu na 180°C.
    • Listové těsto rozložte na pracovní plochu. Pokud používáte zmrazené těsto, nechte ho podle instrukcí odležet, aby bylo pružné a snadno se s ním pracovalo.
    • Menší pekáč nebo zapékací formu vymažte olejem nebo vymažte máslem.
    • Položte první vrstvu těsta do formy, tak aby okraje přesahovaly kraj. Každou vrstvu těsta potřete rozpuštěným máslem nebo olejem a přidejte další vrstvu, celkem 4-5 vrstev.

  3. Sestavení spanakopity:
    • Na připravené vrstvy těsta rovnoměrně rozprostřete náplň.
    • Překryjte náplň dalšími vrstvami těsta, opět každou vrstvu potírajte máslem nebo olejem. Konce těsta, které přesahují, přehněte zpět dovnitř formy, aby byla náplň dobře uzavřená.
    • Nakonec celý vrch potřete máslem nebo olejem a nožem udělejte několik řezů, které umožní unikat páře.

  4. Pečení:
    • Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, než vrch zezlátne a těsto je křupavé.

  5. Podávání:
    • Nechte spanakopitu chvíli odpočinout před krájením. Podávejte teplou nebo na pokojové teplotě.

 

Věříme, že jsme vás navnadili na bohatou řeckou kuchyni, které se skládá z nespočtu vynikajících pokrmů. Určitě nějaký vyzkoušejte a pochlubte se nám na našem Facebooku. Rádi se koukneme, jak se vám to povedlo.