Chilli papričky

Chilli papričky, nebo také feferonky si získaly velkou oblibu v mnoha kuchyních světa. Kromě pálivé chuti, kterou mnoho gurmánů vyhledává, prospívají i našemu zdraví. Je zajímavé, že chilli patří do stejné rodiny rostlin, jako lilek, rajčata či brambory.

clanek_nahled-03


Odkud chilli známe

Snímek obrazovky 2018-12-03 v 9.35.02

Chilli pochází ze Střední Ameriky. Aztékové jej běžně používali v kuchyni a v tradičních mexických pokrmech ji samozřejmě najdeme do dnes. V 16. století se dostalo chilli i do Evropy na lodích španělských a portugalských konkvistadorů. Dnes je chilli celkem běžně pěstované v mnoha částech světa.

 

 

Tak tohle pálí

Existuje přibližně 4000 odrůd chilli. Kromě typu a odrůdy se také často papričky dělí na stupně pálivosti. Najdeme papriky, které nepálí vůbec, nebo jen maličko, pak jsou tu ty, které už jídlům dodají tu správnou ostrost, ale známe i rekordmany v pálivosti, na které si troufnou jen extrémisti. Pálivou chuť způsobuje látka kapsaicin, která po kontaktu se sliznicemi způsobí místní zánět a podráždění, které pak vnímáme jako intenzivní pálení až nesnesitelnou bolest. Je zajímavé, že tuto bolest pociťují pouze savci. Původně se pálivost měřila subjektivně odvážnými ochutnavači. V dnešní době se ale pálivost měří v „jednotkách pálivosti Scoville“ (SHU) a to přesným měřením na chromatografu. Na tzv. Scovilleho stupnici má sladká paprika skóre 0, jalapeno kolem 2500–4000 jednotek a mexické habaneros mohou dosáhnout až stupně od 200 000 do 500 000 jednotek SHU. Číslo představuje počet kapek vody na jednu kapku roztoku z dané odrůdy papričky, ve kterých už je účinek kapsaicinu zcela zneutralizován. 

Rekordmani

Nejpálivější papričky už asi k jídlu určeny nebudou. V současné chvíli jsou na pomyslných stupních vítězů tyto 3 nejpálivější papričky:

- Třetí místo získává Carolina Reaper se skóre 2 2000 000 jednotek SHU

- Stříbro si odváží Dragon´s Breath s úctyhodnými 2 480 000 jednotkami SHU

- Vítězství patří nové odrůdě Pepper X s jejími neuvěřitelnými 3 180 000 jednotkami SHU

Tak tohle je zajímavé

- Některé druhy těch nejpálivějších papriček pálí tak moc, že je nutné brát je pouze do rukavic. Holá ruka by rychle pocítila ostrou bolest.
- Aztécký vládce Montezuma II pil údajně až 50 šálků hořké čokolády, do které se přidávalo chilli
- Chilli pomáhá i při hubnutí, tak směle do toho :-)